Placa grafica

Placa grafica numita si placa video este o componenta hardware a calculatoarului ce are misiunea de a genera imagini pentru unul sau mai multe monitoare. Placa grafica are in componenta un procesor grafic GPU, memorie RAM, o conexiune cu placa de baza si o conexiune cu monitorul. Performanta ei este data de GPU si RAM. Conexiunea cu placa de baza poate fi AGP sau mai performanta PCI Express. Conexiunea cu monitorul se face prin DVI si HDMI. Prin HDMI se poate transmite semnal video dar si semnal audio. Placa grafica are o pondere importanta in performanta calculatorului si de aceea este bine sa fie cat mai buna. Sunt si placi video integrate in placa de baza ce au aparut din dorinta producatorilor de a scoate pe piata calculatoare cat mai ieftine dar performantele acestora sunt mai slabe. Trebuie sa acorfati o importantta deosebita si driverelor pentru placa grafica. Daca nu aveti driverul original actualizat si lucrati cu un driver generic asigurat de sistemul de operare calculatorul va functiona mult mai greu.

Arhitectura x64

Termenii 32 de biți și 64 de biți se referă la modul în care procesorul unui computer (numit și CPU), tratează informațiile. Versiunea Windows pe 64 de biți gestionează volume de memorie cu acces aleator (RAM) mai eficient decât un sistem pe 32 de biți.


Pentru a instala o versiune de Windows 7 pe 64 de biți, vă trebuie un CPU capabil să execute o versiune de Windows pe 64 de biți. Beneficiile utilizării unui sistem de operare pe 64 de biți sunt mai vizibile atunci când aveți un volum mare de memorie RAM instalată pe computer, de obicei 4 GO de RAM sau mai mult. În astfel de cazuri, pentru că un sistem de operare pe 64 de biți poate gestiona volume mari de memorie mai eficient decât un sistem de operare pe 32 de biți, un sistem pe 64 de biți poate răspunde mai bine atunci când execută mai multe programe în același timp și comută între ele frecvent.

Toate dispozitivele hardware necesită drivere pe 64 de biți pentru a funcționa în versiuni Windows pe 64 de biți. Driverele proiectate pentru versiuni Windows pe 32 de biți nu funcționează pe computere care execută versiuni Windows pe 64 de biți.

Dacă faceţi prelucrare de imagini 3D sau rulaţi aplicaţii de tip CAD (AutoCAD, Catia), atunci aţi putea simţi din plin beneficiile arhitecturilor pe 64 de biţi. Reţineţi că pentru a pune în valoare avantajele arhitecturii x64, ar trebui să aveţi driverele pe 64 de biţi pentru toate perifericele şi să rulaţi aplicaţii compatibile x64; în sistemele de operare Windows pe 64 de biţi se creează 2 foldere Program Files: Program Files şi Program Files (x86) – pentru aplicaţiile pe 32 de biţi. în mod obişnuit, aplicaţiile compilate pentru 32 de biţi rulează fără probleme pe sistemele x64 dar, în schimb, unele aplicaţii specializate cum ar fi utilitare hardware concepute pentru sistemele pe 32 de biţi, nu furnizează corect informaţiile despre sistemele pe 64 de biţi.
Un alt caz în care sunt foarte des întâlnite sistemele pe 64 de biţi este în cazul serverelor.
De asemenea, în cazul prelucrărilor video, când se lucrează cu fişiere foarte mari (> 4 GB), sistemele cu suficientă memorie RAM astfel încât fişierele să se poată încărca integral în RAM, arhitecturile pe 64 de biţi oferă performante net superioare faţă de cele pe 32 biţi.


Pentru a instala o versiune de Windows 7 pe 64 de biți, vă trebuie un CPU capabil să execute o versiune de Windows pe 64 de biți. Beneficiile utilizării unui sistem de operare pe 64 de biți sunt mai vizibile atunci când aveți un volum mare de memorie RAM instalată pe computer, de obicei 4 GO de RAM sau mai mult. În astfel de cazuri, pentru că un sistem de operare pe 64 de biți poate gestiona volume mari de memorie mai eficient decât un sistem de operare pe 32 de biți, un sistem pe 64 de biți poate răspunde mai bine atunci când execută mai multe programe în același timp și comută între ele frecvent.

Toate dispozitivele hardware necesită drivere pe 64 de biți pentru a funcționa în versiuni Windows pe 64 de biți. Driverele proiectate pentru versiuni Windows pe 32 de biți nu funcționează pe computere care execută versiuni Windows pe 64 de biți.

Conditii hardware Windows 7

Windows 7 este cel mai bun sistem de operare produs de Microsoft pana la ora actuala. Pentru a trece la instalarea Windows 7 pe calculator trebuie sa ne asiguram ca sunt indeplinite cel putin conditiile minime pentru acest sistem de operare.

Configuratia hardware minima pe care trebuie sa o aiba un calculator personal pentru instalarea Windows 7:

- Procesor de cel putin 1GHz;
- 1GB de RAM
- spatiu pe disc disponibil de 16 GB, ceea ce inseamna un HDD de cel putin 40 GB
- placa video cu suport DirectX 9 si cu 128MB
- DVD
- conexiune la internet pentru update drivere sau CD cu drivere

Pentru laptopuri este necesar un port USB daca nu are DVD.

HDD - Hard Disk Drive




Hard disk-ul este componenta pe care se stocheaza toate datele si programele pe care le folosim. De obicei mediul de stocare este un disc magnetic (platan) care sta incapsulat intr-o carcasa metalica.  Hard disk-urile de laptop au dimensiuni mult mai mici decat hard disk-urile de desktop, fiind mult mai subtiri (doar 9.5 mm grosime). Hard disk-urile de desktop folosesc un standard de 10cm latime sau 3.5 inch, cele de laptop folosesc un standard de 7cm sau 2.5 inch iar unele laptopuri, in special cele ultra-portabile, folosesc hard disk-uri de 5.4cm latime sau 1.8 inch.
Hard disk-urile au doua caracteristici principale:
  •  viteza cu care pot sa citeasca si sa scrie datele. Aceasta viteza depinde in mare parte de viteza cu care se invart platanele
  •  capacitatea de stocare.
HDD portabile desi au viteze mai mici de transfer au avantajul ca pot fi folosite atat de tablete cat si de televizoare cu port USB.

Instalare driver USB 3.0




Instalarea driverului pentru portul USB 3.0 este necesara deoarece de abia la Windows 8 va fi integrata in sistemul de operare. Aparuta recent la calculatoarele noi ea ofera o serie de avantaje:

  1. Viteza maximă de transfer pe USB 3.0 este de 4.8 Gbps (remarcăm o diferenţă uriaşă faţă de ceea ce oferă actualmente interfaţa USB 2.0 Hi-Speed: 480 Mbps);
  2. Încărcarea, respectiv descărcarea informaţiilor se face pe canale separate de comunicare (transfer bidirecţional) – astfel este posibilă citirea şi scrierea simultană a datelor pe dispozitivele selectate; USB 2.0 suportă doar trafic unidirecţional. Transferul bidirecţional va diminua semnificativ durata de sincronizare dintre două dispozitive (telefon şi computer, spre exemplu);
  3. USB 3.0 încarcă mai multe device-uri cu energie, mai rapid, mulţumită puterii maxime furnizate (900 mA, faţă de cei 500 mA oferiţi de USB 2.0). O să poţi încărca patru sau chiar mai multe dispozitive simultan, de la acelaşi hub USB;
  4. Puterea furnizată este eficient optimizată, mulţumită unui nou protocol de gestionare a resurselor.
USB 3.0 este compatibila cu USB 2.0

Placa video

placa video
Placa video numita si placa grafica este o componenta hardware esentiala in alegerea unui computer, deoarece e responsabila pentru tot ce inseamna aplicatie grafica. Este o componenta ce se poate upgrada la Service PC.
Placa video are un rol important in cazul jocurilor dar si in cazul aplicatiile uzuale. O placa video foarte slaba, cazul multor computere, va necesita reducerea  interfetei grafice la ceva mult mai simplu si mai putin atractiv vizual cu intarzieri in rularea aplicatiilor.
Rolul placii video in rularea filmelor este esential. Un film HD sau Full HD (1080p) nu va rula coerent pe o placa video slaba. Cu cat imaginea de pe ecran este mai complexa si mai mare (rezolutie mai mare), cu atat placa video este mai solicitata.
Componentele cele mai importante ale placii video sunt procesorul grafic si memoria video.
In cazul jocurilor noi aceasta componenta este vitala. In cazul laptopurilor placa video este foarte mult negijata astfel incat pentru a avea o placa video decenta pretul platit este exagerat de mare comparativ cu un desktop.

Placa de retea

placa de retea calculator
Placa de retea este o componenta hardware ce permite calculatoarelor sa se conecteze la o retea de calculatoare si la Internet. Pentru PC-uri placa este de obicei optionala; este instalata într-un computer pentru a permite accesul fizic la resursele retelei ( hdd, imprimanta, camere video, etc). Reteaua permite utilizatorilor sa creeze conexiuni cu alti utilizatori pe doua cai: prin cablu fizic, sau wireless
Fiecare placa de retea poarta un identificator unic propriu MAC, care îi permite sa fie adresata si regasita chiar si în retelele cele mai mari, de întindere globala maxima.
Miniaturizarea permanenta a redus necesitatea placilor de retea ca componenta separate a calculatoarelor, functionalitatea necesara a ramas aceeasi, fiind acum integrata pe placa de baza a computerului.
Este o componenta obligatorie pentru conectarea calculatorului la Internet

Microprocesor

Microprocesorul a aparut prima oara in anul 1970. Microprocesorul este elementul de baza a unui computer fara de care calculatorul nu poate functiona. Microprocesorul reprezinta unitatea centrala de prelucrare a informatiei in calculator. Este realizat din unul sau mai multe circuite integrate. Circuitele integrate sunt dispozitive microelectronice ce au zeci de milioane de componente care sunt asociate in unitati functionale sub forma unuia sau a mai multor cipuri. Microprocesoarele au evoluat semnificativ si au aparut multi-microprocesoare ce au o putere de calcul sporita. Aceste multi-microprocesoare sunt compuse din mai mult cipuri integrate in acelasi microprocesor. Într-un computer microprocesorul se afla pe placa de baza si reprezinta elementul de baza a unui calculator, datorita faptului ca el prelucreaza toata informatia venita de la celelalte componente aflate in computer. Pe langa aceasta el mai are rolul de a decoda si a efectua operatiile cerute de programele aflate pe acel computer. Microprocesorul numit si CPU este pe 32 si 64 de biti. Problema care apare in cazul micxroprocesoarelor este supraincalzirea, de aceea el este racit pe toata durata functionarii. In lipsa racirii acesta se poata arde in cateva minute fara posibilitatea de a se repara.

Placa de baza

placa de baza pc
Placa de baza se monteaza in carcasa calculatorului. Este o componenta hardware complexa pe care sunt montate componente hardware ale unui PC: placa video, memoria RAM, placa de retea, placa de sunet, procesorul, dispozitivele utilizate pentru intrare, cum ar fi doi conectori PS pentru mouse si tastatura, conectori USB. Datorita incalzirii componentelor, placile de baza includ radiatoare si ventilatoare pentru a disipa excesul de caldura. Placa de baza este alcatuita din:
  • chipset
  • soclul procesorului
  • sloturi RAM
  • sloturi ISA, PCI, PCI-Express
  • cip BIOS
  • baterie BIOS
  • porturi USB, SATA, eSATA,
Placile de baza pot avea integrate pe ele placa de sunet, placa de retea si placa video.

Reparare calculator

reparare calculator


La început, calculatorul nou cu sistemul de operare Windows proaspăt instalat funcţionează cu viteză maximă şi cu un zgomot minim. Cu trecerea timpului, performanţa scade, calculatorul devine lent şi se blochează frecvent, hard-disk-ul face zgomot şi ventilatoarele se învârtesc rapid. Este greu de ştiut când este momentul să îl repari şi cât de costisitor va fi dacă îl laşi să se degradeze. Dacă ai probleme cu software-ul, soluţia imediată este să salvezi datele şi să reinstalezi sistemul de operare. Dacă problema este hardware, este probabil necesară o vizită la un magazin de calculatoare. În orice caz, nu ezita să ne contactezi pentru consultanţă gratuită, astfel încât să economiseşti timp şi bani.